Konak Belediyesi Görüşme Raporu 21/01/2015

PDF olarak indirmek için Tıklayın.
DOC olarak indirmek için Tıklayın.

Halkların Köprüsü Derneği

Konak Belediyesi Toplantı Raporu (21.1.2015)

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, derneğimizin talebi üzerine Suriyeli sığınmacıların sorunlarının ve belediyelerin neler yapabileceğinin görüşüleceği bir toplantı düzenledi.

Toplantıya, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Büyükşehir Belediye si Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bürokratları katıldı. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Derneğimizi temsilen bir grup yürütme kurulu üyesine ek olarak üyelerimizden Aslı Davas, Zerrin Kurtoğlu Şahin, Cemil Akıllı ve Ferah Nur Temiz katıldı.

Toplantının başında Halkların Köprüsü Derneği’nin amacı ve bugüne kadar yaptığı çalışmalar, sığınmacılar için hazırladığı raporlar anlatıldı. Takiben dernek adına toplantıya katılan kişiler tek tek söz alarak durum tespitlerini ve Büyükşehir ve Konak belediyelerinin yapabileceklerini, derneğin somut taleplerini iletti. Özetle, İzmir’de ve özellikle Konak Belediye sınırlarında olan Suriyeli sığınmacıların kayıt, barınma, güvenlik, beslenme, gelir, iş, eğitim ve sağlık sorunları ayrıntılı biçimde anlatıldı. Bebeklerin, çocukların, kadınların, hastaların ve yaşlıların durumları üzerinde özellikle duruldu. Pek çok somut talep; kira yardımı, yakacak yardımı, bebek maması, süt yardımı, gıda yardımı, iş bulma, kayıt altına alma, temizlik malzemeleri, doğum kontrol malzemeleri yardımı, mobil sağlık aracı, çocuklar için oyun çadırı, çocuk kreşi vb. gibi dile getirildi.

Belediyeler adına toplantıya katılan bürokratlar bütün talepleri not ettiler. Sema Pekdaş şimdiye kadar Suriyeli sığınmacılar ile ilgili yaptıkları toplantılar hakkında bilgi verdi. Kaynaklar açısından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışılasının uygun olacağının altını çizdi. İlgili yasal mevzuat gereğince valilik ve kaymakamlıkların asıl sorumlu olduğunu belirtti.

Olumlu ve iyi niyetli görüş alışverişi şeklinde geçen toplantının sonunda, belediyelerin malzeme taşımak için araç desteği, malzeme depolamak için yer desteği, çocuklar için oyun çadırı, evlerin ilaçlanması ve ev temizliği için temizlik malzemesi desteği, derneğin kültürel faaliyetleri için çeşitli destekler olabileceği anlaşıldı. Süt yardımı için daha sonra görüş bildirilecektir.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi adına katılan Aysel Özkan taleplerimizi görüşeceklerini ve derneğimiz ile yeniden bir araya gelerek durumun değerlendireceğini belirtti.

Tarafların karşılıklı iyi niyet dilekleri ve teşekkürleri ile toplantı son buldu.

Comments are closed.