Mülteci işçilik değil köle ticareti!

Metehan UD
İzmir

İzmir Torbalı’ya mandalina tarlalarında çalıştırılmak için getirilen Suriyeli mülteci işçiler, ücretlerini alamadıkları için çadırlarda aileleriyle birlikte aç ve susuz bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Çadır bölgesinin elektriği ve suyu da kesilmiş durumda. Çadır bölgesine giden Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi de bölgedeki koşulların her geçen gün kötüye gittiğini belirterek, “Köle ticaretini sadece IŞİD yapmıyor. Bizim karşı karşıya olduğumuz bir tür köle ticareti” diye konuştu.

MÜLTECİLER DE DAYIBAŞI KURBANI

Suriye’deki savaştan göç ederek Türkiye’ye gelen 800 mülteci 3 ayı aşkın süredir Torbalı-Bayındır Yolu üzerindeki boş bir arazide kurulu olan derme çatma çadırlardan oluşan ‘toplama kampında’ yaşam mücadelesi veriyor. Arap, Kürt ve Türkmenler’den oluşan mülteciler bu bölgeye dayıbaşları olarak bilinen aracılar tarafından tarımda ucuz iş gücü olarak çalıştırılmak için getirildi. Ancak Suriyeli mültecilerin çilesi bunlarla sınırlı kalmadı.

YİYECEK YOK, ELEKTRİK, SU KESİK

Dayıbaşları tarlalarda çalışan mülteci işçilerin ücretlerinin büyük bir kısmını vermemiş. Mandalina toplama mevsimi bittiği için çalışamıyorlar, yiyecek de alamıyorlar. Az da olsa çevrede yaşayan insanların yaptıkları yiyecek yardımıyla hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bunların üstüne yaklaşık 20 gün önce bölgenin elektriği ve suyu da kesildi. Suyu da 5 kilometre ötedeki bir kuyudan getiriyorlar.

Mülteci işçilik değil köle ticareti!

Mülteciler soğuktan çevreden topladıkları çalı çırpıyı çadırlarındaki sobalardan yakarak korunuyorlar. Yine bu çadır bölgesinde kalan özellikle bebek ve çocukların geçirdikleri üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit ve zatüreye çevrilmiş durumda. Kronik rahatsızlığı olan hastalar ise ilaçlarına ulaşamıyor.

‘KÖLE TİCARETİNİ SADECE IŞİD YAPMIYOR’

Çadırkente daha önce ziyarette bulunan Halkların Köprüsü Derneği, bölgede yaşanan sorunları hazırladıkları raporlarla Torbalı Kaymakamlığı’na, Torbalı Belediyesi’ne, İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne ve AFAD’a  bildirdi. Ancak bölgeye kimse uğramadı.  Çadırkenti bir kere daha ziyaret eden Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi bölge ile ilgili izlenimlerini gazetemize anlatarak, “Köle ticaretini sadece IŞİD yapmıyor. Bizim karşı karşıya olduğumuz bir tür köle ticareti. Kamp, bir işçi kampından çok Nazi dönemindeki  toplama kamplarına benziyor. İşverenler Egeli toprak sahipleri, aracılık eden dayıbaşılar ise Araplar’dan ve Kürtler’den oluşuyor. Köle gibi çalıştırılan, emeklerinin hiç bir karşılığını alamayan, elektriksiz, susuz yaşayan bu insanlar savaştan kaçmış ve korkunç bir manzarada yaşıyorlar” dedi. Terzi konuşmasına şöyle devam etti: “Tekrar kontrole gittiğimizde her şeyin daha da kötüye gittiğini gördük. Hiç bir önlem alınmamış, hiç bir devlet kurumu ilgilenmemiş. Yok muamelesi yapıyorlar. Biz tekrardan kaymakamlığa ve belediyeye durumu bildirdik.”

Kaynak: