İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Ziyaret Raporu 14/04/2015

Derneğimizin 29.3.2015 tarihinde gerçekleştirdiği FOÇA/GERENKÖY SAHA VE SAĞLIK TARAMASI sonuçlarını iletmek ve önerilerimizi bir dilekçe ile sunmak üzere bugün Prof. Dr. Cem Terzi, Doç. Dr. Kevser Vatansever, Gule Sultan ve Coşkun Kahraman’dan oluşan ekip olarak İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır ile görüştük.
Sayın Hıdır toplantıya ilgili bütün çalışma arkadaşlarını davet etti. Foça taraması başta olmak üzere Suriyeli sığınmacılar ile ilgili şimdiye kadar yaptığımız saha ve sağlık taramaları sonuçlarını ilettik ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmaları dinledik.
Halkların Köprüsü Derneği İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurusu ile başlayan Suriyeli sığınmacılar için polikliniklerin sayısının 5’e çıktığını sevinerek öğrendik. Kısa bir süre sonra başlatılacak aşı kampanyasının il ve ilçelerdeki Suriyeli sığınmacıları kapsaması için birlikte çalışma kararı aldık. Suriyeli sığınmacıların ilaçlarını ücretsiz temin etmekte yaşadığı sıkıntıları aktardık. Reçetelerin İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün onayından geçmesinin ciddi bir bürokratik engel olduğunu, hastaların müdürlüğe müracaat edemediklerini etseler bile ciddi zaman kaybı olduğunu ve pek çok hastanın ilaçlara ulaşamadığını anlattık.
29.3.2015 tarihinde Foça’da ve  11. 4. 2015 tarihinde Agora mahallesinde yaptığımız taramada sığınmacıların koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşamadıkları, kronik hastalığı olanların ilaç temin edemedikleri, sığınmacıların genel olarak barınma ve beslenme sorunları olduğu sonuçlarına ulaştığımızı bildirdik.  Mevsimlik işçi olarak çalışırken nasıl sömürüldüklerini, çocuk işçi sorununu anlattık. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır bu bilgileri AFAD yetkilileri ile yapacakları toplantıda dile getireceğini ifade etti.
Önerilerimiz yazılı olarak kaydedildi, ilgili dilekçemiz işleme kondu. Pek çok alanda birlikte çalışmak üzere karşılıklı olarak anlaştık. Oldukça verimli geçen görüşmeden umutlu olarak ayrıldık.

Comments are closed.