NEWROZA AMEDÊ / AMED NEWROZU

NEWROZA AMEDÊ
Di 20’ȇ Adarȇ, roja ȋnȇ de 5 endamȇn Komela Pira Gelan; Işık Ezber, Cem Terzi, Nevcan Demir, Nuray Pehlivan ȗ Gulȇ kom bȗn ȗ peya bȗne Amed’ȇ. Xana Hesen Paşa, Kilȋseya Ȇrmenȋ, Kilȋseya Keldanȋ, Mala Diyarbekirȇ, Mala Dengbȇjan ȗ kuçeyȇn Amedȇ hate gerandin. Di Mala Dengbȇjan de denbȇja kilamȇn xwe distirandin ȗ mȇvanan govend girtibȗn. Endamȇn Pira Gelan jȋ tev govendȇ bȗn. Ȇvarȇ jȋ çȗne Navenda Çanda Cegerxwȋn ji bo Şeva Diyarȋya Odeya Bijȋşkȇn Amedȇ. Hevseroka PYD’ȇ Asya Abdullah ȗ Bijȋşkȇ Profesor Cem Terzȋ Diyarȋya Aştȋyȇ Odeya Bijȋşkȇn Amedȇ hilda. Piştȇ şȋva Odeya Bijȋşkȇn Amedȇ, şev xilas bȗ.
Di roja şemiyȇ de, endamȇn Pira Gelan di saet 10’a de kom bȗn ȗ ketine rȇya Newroz’ȇ. Hingȋ nezȋkȇ qada Newrozȇ bȗn, wana dît ku gelȇ Kurd bi hezaran, bi rengȇn xwe; bi dêre û şal û şapikên xwe diçine qada Newrozȇ. Dilşadîya Newroza Gelê Kurd, ku heta niha ji bo jiyaneke birûmet, heqên xwe yê serekeyî û aştîya civakî fedakarî kirîye, gerek bihata dîtin. Ji bajar û welatên din jî mirov hatibûne Newrozê. Malbatên şehîdên Kobanê û Geziyê jî li wir bûn. Baran dibarî, dîsa jî gel li wir bûn û wana tev govend girtin, stranan gotin.
Piştê axaftinên Gultan Kisanak, Firat Anli, Elîf Kaya, Asya Abdullah û Selma İrmak, peyama Abdullah Ocalan hate xwendin. Pervîn Buldan peyamê bi Kurdî xwend, Sirri Sureyya Onder jî bi Tirkî xwend. Piştê xwendina peyamê, pîrozkirin berdewamkir.
Ji Komela Pira Gelan, Gelê Kurd re û dilşadîya Newroza Gelê Kurd re silav be!

AMED NEWROZU
20 Mart Cuma günü Halkların Köprüsü Derneği üyelerinden oluşan 6 kişilik ekiple Amed’e inildi. Hasanpaşa Hanı, Ermeni Kilisesi, Keldani Kilisesi, Diyarbakır Evi, Mala Dengbêjan ve Amed sokaklarını gezdikten sonra, Diyarbakır Tabip Odası’nın Cegerwxîn Kültür Merkezi’nde düzenlediği ödül gecesine katılım sağlandı. Diyarbakır Tabip Odası Barış Ödülü’nü PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve Prof. Dr. Cem Terzi aldı. Gece Diyarbakır Tabip Odası’nın düzenlediği yemekle sona erdi.
Ertesi sabah saat 10.00’da bir araya gelinerek Newroz alanına doğru yol alındı. Alana yaklaştıkça renkleri, yöresel kıyafetleriyle binlerin oluşturduğu Kürt Halkının geniş kitleler halinde Newroz alanına akın ettiği görüldü. Onurlu bir yaşam, temel haklarını geri almak ve nihayetinde toplumsal bir barış için çeşitli bedeller ödeyen Kürt Halkının yıllarca kutlanması yasaklanan Newroz coşkusu görülmeye değerdi. Farklı illerden ve ülkelerden de katılımın olduğu Newroz kutlamalarında, Kobanê şehitleri ailelerinin yanı sıra Gezi Direnişi’nde polis şiddeti sonucu yaşamını yitirenlerin aileleri de vardı. Yağışlı havaya rağmen alandan ayrılmayan halklarla halaylar çekildi, şarkılar söylendi.
Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Elif Kaya, Asya Abdullah ve Selma Irmak gibi isimlerin konuşmalarının ardından Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajının Kürtçesi Pervin Buldan tarafından okundu. Daha sonra Türkçesi Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Mesajın okunmasının ardından kutlamalar devam etti.
Halkların Köprüsü Derneği’nden Kürt Halkına; Kürt Halkının Newroz coşkusuna selam olsun!

Comments are closed.