Torbalı Merkez ve Ahmetli Köyü Sağlık Traması Raporları 24/01/2015

• Halkların Köprüsü Derneğinin 24.01.2015 tarihli yönetim toplantısından sonra Cem Terzi, Erol Akcan, Özhan Çetindağ ve Ramazan Aksoy Torbalı’da daha önce belirlenen Suriyeli sığınmacıların sağlık ve ilkyardım taramasını yapmak üzere Tepekule Kongre Merkezinde buluştu.
  • 20 adet battaniye, 4 adet yorgan, az miktarda bebek maması, az miktarda bebek bezi ve az miktarda mutfak malzemesini alarak yola çıktı.
  • İki araçla çıkılan yolculukta hiçbir sorun yaşanmadan Torbalı Merkeze ulaşıldı.
  • Sağlık ve Saha Çalışma ekibini, ailelerin yerini tespit eden ve Halkların Köprüsü Derneğini bilgilendiren HDP üyeleri karşıladı.
  • Hiç zaman kaybetmeden sayısı üçe çıkan araçlarla önce Ahmetli Köyü yakınlarına çadır kuran sığınmacıların yanına daha sonra da Torbalı merkezinde ikamet eden sığınmacıların yanına gidildi.

Ahmetli Köyü Sağlık Taraması

• Sığınmacılar kendi imkanlarıyla kurdukları 5 adet çadırda yaşamaktadır.
  • Çadırlarda yaşayan 10 ailenin toplam sayısı 60’ı geçmektedir.
  • Tüm aileler Kobane’nin batısındaki köylerden gelmektedir.
  • Çoğunluğu Kürt olan ailelerin yalnızca bir tanesi Arap’tır.
  • Çadırların yakınında bir adet tuvalet bulunmaktadır.
  • Çadırların su ve elektrik ihtiyacı, kendilerine iş bulan dayıbaşı vasıtasıyla çözülmektedir.
  • Erkeler ve Kadınlar, tarım işçiliği yaparak geçimini sürdürmektedir.
  • Erkeklerin günlük yevmiyesinin 43 kadınların ise 33 tl olduğu tespit edildi.
  • Aile üyelerinin bir çoğunda geçici kimlik kartlarının olmadığı görüldü ve bu sorunu en kısa sürede çözmek üzere ilgili arkadaşlar bilgilendirildi.
  • Çadırlarda 6 aylık ve 15 aylık aşısız iki bebek bulunmaktadır.
  • Aileler arasında dostluk ve akrabalık ilişkisi olduğundan, örnek bir dayanışma içerisinde oldukları gözlemlendi.
  • Ekip yanında getirdiği ihtiyaç malzemelerini (Battaniye, yogan vb.) aralarında paylaşmak üzere ailelere teslim etti.
  • Cem Terzi ve Özhan Çetindağ’ın yaptığı sağlık muayenelerinin sonuçları aşağıda verilmektedir:
  • D. K.:
    20 yaşında. Daha önce inşaat ve benzeri ağır işlerde çalıştığı için fıtık olmuş. İki tarafta fıtığı var. Ameliyat olması gerekiyor. Pazartesi günü Tepecik Hatanesi’ne yatırılıp hafta içinde ameliyat edilecek.
    A. K.:
    44 yaşında. Sekiz çocuğu var ve dokuzuncusuna HAMİLE. İdrar yollarında görülen rahatsızlık için ilaç yazıldı ve ilaç alındı.
    M. M.:
    17 yaşında. 2 yıl önce çatıdan düşmüş. Muayenesinde çok özellik yok. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç yazıldı. İlaç alındı.
    İ. M. Y.:
    45 yaşında. Ülkesinde tedavi görmüş ve kullandığı ilaçlar bitmiş. İlaçlar alındı.
    A. K. (Anne adı: C. Baba Adı: A.)
    Sekiz yaşında. Sağda fıtığı var. İleri bir zamanda ameliyat olabilir.
    Dılvin Kur:
    18 aylık. Soğuk algınlığı için ilaç yazıldı. İlaç alındı.
    N. M.:
    40 yaşında. Muayenesi yapılıp ilaç yazıldı. İlaç alındı.
    M. B.:
    22 yaşında. Muayenesi yapılıp ilaç yazıldı. İlaç alındı.

Torbalı Merkez Sağlık Taraması

• İki odalı bir evde 40’ın üzerinde kişi yaşamaktadır.
  • Hepsi akraba olan ailelerin tamamı Kobane köylerinden gelmiştir.
  • Kimliklerini Siverek’ten çıkarmışlardır.
  • Bütün çocuklar aşılıdır.
  • Pırasa toplayarak geçimini sağlayan aileler, pırasa piyasası düştüğü için geçimini sağlayamamaktadır.
  • Ekipte kadın sağlıkçı olmadığı için kadınların sağlık kontrolü yapılamadı. (En kısa zamanda kadın doktorlarla gelme sözü verildi.)

A. A.:
55 yaşında. Ülkesinde anjiyo olmuş. İlaçlarını kullanması ve kendisini yormaması konusunda uyarıldı.
C. A.:
40 yaşında. Parkinson? Olduğu düşünülmekte. Kontrollerini yapmak üzere pazartesi günü Tepecik Hastanesi’nde muayene edilecek.
F. A.:
2 yaşında. Bronşit.
A. A.:
Gözlerinde kaşınma var. İlaç yazıldı. İlaç alındı.
Öneriler
Taşkesik Köyü’nün üstünde daha önce hiç ulaşılmamış bir başka çadır kent bulunmaktadır. En kısa zamanda bu bölgeye ulaşılmalıdır. Raporda adı geçen D. K., C. A. ve ismini öğrenemediğimiz ve bu hastalarla birlikte gelecek olan bir kadın hastanın İzmir’e geldiklerinde karşılanmaları gerekmektedir. Bir sonraki sağlık taramasının kapsamı da aşağıdaki şekilde önerilmektedir:

• Taşkesik Köyü yol kenarı (Daha önce gidilen yer)
  • Taşkesik Köyü’nün üst tarafı (Hiç gidilmemiş yer)
  • Torbalı Merkez (Özellikle Kadın ve çocuklar)
  • Torbalı Ahmetli Köyü ( Durumu en iyi olan yer. Fakat kadınlara bakılmalı)

Ramazan Aksoy