05 Eylül 2015 Tarihinde Basmanede Gerçekleştirdiğimiz Basın Açıklamamızın Raporu

IMG_2020Basın açıklaması ilk haliyle ‘Enternasyonel Fuarı’nız da Bitiyor, İzmir Fuarı’nın Kapıları’nı Mültecilere Açın’ ana temasıyla hazırlandı ancak hafta içi Ege Denizi’nde yaşanan mülteci ölümleri üzerine ana tema ”İzmir Fuarı’nı da Ülkelerin Sınırlarını da Mültecilere Açın’ olarak değiştirildi. Basın açıklaması Metehan Ud ve Cem Terzi tarafından ele alındı. Basın açıklaması metninde MÜLTECİ-DER’in teknik detaylar konusunda desteği oldu.

Yaptığımız görüşmeler üzerine MÜLTECİ-DER, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, İHD İzmir Şubesi, TİHV İzmir Temsilciliği, MAZLUM DER İzmir Şubesi, ÇHD İzmir Şubesi, ÖHD İzmir Şubesi, Batı Rojava  Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ,Barış İçin Kadın Girişimi, İzmir Feminist Kolektifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İKK, Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu ve İzmir Sağlık ve Hasta Haklari Dernegi imzacı olarak destek verdi. Kurumlarla iletişim noktasında Gülistan Sultan ve Mete Hüsünbeyi de destek verdi.

Önceki basın açıklamamızdan farklı olarak DİSK, KESK ve TMMOB‘dan destek istedik. Katılımları bir iki  kişiyle oldu ama şimdiye kadar bu sorun karşısında sessiz kalan sendika ve meslek odalarının en azından böylesi bir noktada destek vermesi önemli. Bu kurumlarla ileride yapacağımız görüşmelerle daha fazla harekete geçmelerini sağlayabiliriz. Bunun için özel bir çaba sarf etmemiz gerekiyor.

İzmir Feminist Kolektifi, İzmir Sağlık ve Hasta Haklari Dernegi, HDK LGBTİ, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve de Batı Rojava  Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de ilk defa imzacı olarak destek verdi.  Ayrıca basın açıklaması düzenlediği sırada Karaburun Bilim Kongresi de gerçekleşiyordu, onlar da imzacı olarak destek verdi. Destek veren kurumların artması olumlu. Diğer çalışmalarımıza da bu kurumları katmaya çalışmalıyız. Bunun için bu kurumlarla olan iletişimimizi güçlendirmemiz lazım.

Eylem çağrımız sosyal medyada da geniş yer buldu, defalarca paylaşıldı. Eyleme yaklaşık 40 insan katıldı. Bu tür eylemlerde sayıdan ziyade kurumsal katılım önemli. Onu da büyük bir oranda sağladığımızı söyleyebiliriz. Sorunun doğrudan muhattabı olan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nden çok sayıda insanın katılımının önemli olduğunu söyleyebiliriz.  Açıklamamıza özel ana talebimizi içeren ozalit pankart yaptırıldı.

Konunun sıcaklığından dolayı basının katılımı yine yüksek oldu. Açıklamayı; Evrensel, Hayat TV, DİHA, Birgün, DHA, AA, İHA, CİHAN, Habertürk, İlk Ses gibi ulusal basın kuruluşlarının yanı sıra yerel basın kuruluşları Ege TV, Kanal 35,  Gazete Dokuz Eylül, Haber Ekspress izledi.

Eylemimiz kısa sürede internete düştü. Açıklamamıza gelen basın kuruluşlarının yanı sıra Hürriyet, Milliyet, Radikal, Haber 7, Samanyolu, Bugün gibi ülkenin ve Ege Postası, Egede Son Söz ve Egenin Sesi gibi İzmir’in en çok ziyeret edilen sitelerinde de yer verildi.

Bazı basın kuruluşları Suriyeli Anvar’ın konuşmasını ön plana çıkardı. Eylemi izleyen basın kuruluşlarının haber dilinde önemli bir derecede sıkıntıya rastlanmadı. Açıklamamız çarpıtılmadan yer aldı. Ölüm haberleri dışında basında çok fazla yer almayan Suriyeli mültecilerin sorunlarının gündeme getirilmesi açısından önemli bir adım attığımızı söyleyebiliriz.

(Rapor Gazeteci Metehan Ud tarafından ele alındı)